Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-Ispartakule Hızlı Tren Hattı TBM-2 Işık Görme Töreni’nde yaptığı açıklamada, 3,1 milyon vatandaşın İstanbul'un raylı sistem ağına katılacağını duyurdu. Bu proje, bölgedeki ulaşım sorunlarını çözmeyi hedefliyor. Halkalı’dan Ispartakule’ye uzanan bu hat, Marmaray’ın devamı olarak hizmet verecek.
Halkalı-Ispartakule Hızlı Tren Hattı, İstanbul’un ulaşım altyapısında önemli bir yer tutuyor. Uraloğlu, “Açtığımız tüneller ile Halkalı’dan Ispartakule’ye ulaşarak Ispartakule ile hinterlandındaki Esenyurt ilçesi ve Bahçeşehir semtindeki vatandaşlarımız İstanbul'un raylı sistem ağına kavuşacak.” dedi. Bu hattın tamamlanmasıyla, bölgedeki 3,1 milyon vatandaş, Marmaray üzerinden İstanbul’un neredeyse her yerine ulaşabilecek.
Bu proje, İstanbul’un ulaşım ağını genişletirken, aynı zamanda çevre dostu bir ulaşım seçeneği sunuyor. Hızlı tren hattı, yolcu ve yük taşımacılığında büyük bir kapasite artışı sağlayacak. Uraloğlu, “Hattımız tamamlandığında yıllık 2,7 milyon yolcu ile 33,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak.” şeklinde bilgi verdi.
Ulaştırma Bakanı, Halkalı-Ispartakule etabında %79 ilerleme sağlandığını belirtti. “TBM-1 tünelindeki kazı çalışmalarını bitirdik. Şimdi TBM-2 tünelimizdeki çalışmaları da bitirdik.” dedi. Projenin tamamlanmasıyla, İstanbul'un mevcut ulaşım altyapısına önemli katkılar sağlanacak.
Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı’nın 153 kilometrelik Kapıkule-Çerkezköy etabı, 67 kilometrelik Çerkezköy-Ispartakule etabı ve 8.4 kilometrelik Ispartakule-Halkalı etabından oluşuyor. Uraloğlu, “Tüm etapların tamamlanmasıyla mevcut hat kapasitesini 4 kat arttırmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında, doğal hayatın korunmasına yönelik 3 ekolojik köprü inşa edildi. Uraloğlu, “Toplam bin 83 metre uzunluğundaki 2 adet viyadüğün inşasını tamamladık.” dedi. Ayrıca, 4 yeni istasyon binası da inşa ediliyor.
Kapıkule-Çerkezköy etabında %95 fiziki ilerleme sağlandığı belirtildi. Uraloğlu, “Bu projeye hem Türkiye hem de Avrupa Birliği tarafı olarak her seviyede ciddi oranda zaman ve emek sarf ettik.” şeklinde konuştu. Projenin tamamlanması, bölgedeki ticari hareketliliği artıracak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, İstanbul’un ulaşım altyapısının modernizasyonuna yönelik çalışmaların devam ettiğini vurguladı. “Yer üstünde hızlı tren hatlarımızla, yer altında ise metro projelerimizle biz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak her zaman İstanbul ve İstanbulluların yanındayız.” dedi.
İstanbul’un ulaşım projeleri, hem yerel halkın hayatını kolaylaştıracak hem de ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacak. Uraloğlu, “İnşallah ağustos ayı sonrasında demir raylar üzerinde süzülecek trenlerimiz, bölgede gelişmeye başlayacak ticari hareketlilik ile insanımızın hayatına yeni bir soluk getirecektir.” ifadelerini kullandı.