Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024'te Türkiye'nin ihracatı 261,9 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Komşu ülkelere yapılan ihracat da önemli bir artış gösterdi. Türkiye, bu dönemde Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan'a 34,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2023'te bu rakam yaklaşık 31,9 milyar dolardı. Yıllık bazda ihracat, %7,4 oranında arttı.
Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı komşu ülke 13 milyar dolarla Irak oldu. Irak'ı, yaklaşık 5,2 milyar dolarla Bulgaristan, 4,8 milyar dolarla Yunanistan ve 3,2 milyar dolarla İran izledi. Geçen yıl Azerbaycan'a yaklaşık 3,1 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Gürcistan'a 2,7 milyar dolar ve Suriye'ye 2,2 milyar dolarlık ürün gönderildi.
2024'te İran hariç diğer komşu ülkelerle ihracatın arttığı gözlemlendi. İran'a yapılan ihracat bu dönemde %0,5 geriledi. Yıllık bazda en fazla artış, %21,9 ile Bulgaristan'a, %15,5 ile Yunanistan'a ve %10,1 ile Azerbaycan'a yönelik ihracatta gerçekleşti.
Türkiye'nin komşularına yaptığı ihracatın fasıllara göre dağılımı incelendiğinde, mineral yakıtlar, yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler ilk sırada yer aldı. Bu fasıldan 7 komşu ülkeye 2,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Mineral yakıtlar, Türkiye'nin ihracatında önemli bir yer tutmaktadır.
Mineral yakıtlardan sonra 2,5 milyar dolarla kazan, makine, mekanik cihaz ve nükleer reaktörler ile bunların aksam ve parçaları geldi. Elektrikli makine ve cihazlardan oluşan fasıl kapsamında da 2,1 milyar dolarlık ürün komşu ülkelere gönderildi. İhracatı en az olan fasıllar ise 98 bin dolarla ipek, 357 bin dolarla müzik aletleri ve 553 bin dolarla hasırdan, sazdan veya örülmeye elverişli diğer maddelerden oluşan eşyalar oldu.
TÜİK, hesaplamalarında Türkiye'nin sınır komşuları olarak Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan'a ilişkin verileri derliyor. Nahçıvan'a ait resmi veri olmadığı için bu bölgeyle ticaret hesaplamaya dahil edilmezken, Türkiye ile Ermenistan arasında kara yoluyla doğrudan resmi ticaret bulunmuyor. Bu durum, Türkiye'nin ticaret stratejileri üzerinde etkili olmaktadır.
Türkiye'nin komşularıyla olan ticari ilişkileri, ekonomik büyüme ve istikrar açısından büyük önem taşımaktadır. İhracatın artışı, Türkiye'nin uluslararası pazardaki rekabet gücünü artırmaktadır. Bu gelişmeler, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynamaktadır.