Gıda arzını olumsuz etkileyen maliyet sorunları ve katılaşan gıda enflasyonu için atılabilecek adımlar, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun ana tartışma konusuyken; kırsal alanlarda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için aile işletmeciliği faaliyetlerine ve mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere yeni destekler geliyor. Bu hedefle kırsal alanda alternatif gelir kaynakları oluşturulacak, kırsal ekonomik altyapı güçlendirilecek, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımı yaygınlaştırılacak.
Yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinlikleri artırılacak ve kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlanması için yeni teknoloji içeren yatırımlar desteklenecek. Üretici örgütleri ile kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin tarıma dayalı ekonomik ve kırsal ekonomik altyapı faaliyetlerine yönelik yatırımları için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin “yol haritası” niteliğinde hazırlanan Tebliğ ise Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İşleme, paketleme makine hibe kapsamında Tebliğe göre tarıma dayalı ekonomik yatırım konularında mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler için; tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar hibe desteği alabilecek. Tıbbi ve aromatik bitkilere yönelik yatırımlar, bitkisel ürünlere yönelik yatırımlar, hayvansal ürünlere yönelik yatırımlar, çelik silo konusuna yönelik yatırımlar, soğuk hava deposu konusuna yönelik yatırımlar da hibe desteği kapsamında değerlendirilecek.
Tarımsal üretime yönelik sabit yatırım konularında ise kapalı ortamda bitkisel üretime yönelik yatırımlar, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, kanatlı hayvan yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, kültür mantarı üretimine yönelik yatırımlar, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan kesimhanelerine yönelik yatırımlar da hibe desteklerinden faydalanabilecek. Şehirlerin önceliği dikkate alınacak ve su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırım konuları hibe programında önceliklendirilecek.
81 ilde; belirlenen yatırım konularından tümü veya bir kısmı, illerin sektörel önceliklerine ve üretim planlamasına göre Tarım ve Orman Bakanlığı’nca belirlenerek uygulama rehberi ile başvuru öncesinde ilan edilecek ve hibe desteği kapsamında başvurular alınacak. Tarımsal üretim planlaması kapsamında yer alan illerde, tarımsal üretim planlamasında belirtilen ürünlerde sunulan projeler artı puan verilerek öncelikli hibe kapsamına alınacak.
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda, yatırım yerinin tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesinde yer alması halinde tüm yatırım niteliklerinde yapılacak başvurulara öncelikli yanıt verilecek. Su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırım konularında yapılacak başvurular hariç yatırım yeri sadece tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi veya kırsal alanda ise başvuru yapabilecek.
Hibelerde üst limit 20 milyon lira olarak belirlenmiştir. Tarıma dayalı yatırımlarda hibe alacak proje tutarı; yeni tesis niteliğindeki başvurularda 20 milyon lira, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması niteliğindeki başvurularda 18 milyon lira, kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğindeki başvurularda 16 milyon lirayı geçemeyecek. Hibeye esas proje tutarı alt limiti ise 8 milyon lira olarak belirlenmiştir.
Başvuruların kabul edilmesi halinde; hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecek. Yatırımcılar hibeye esas proje tutarının yüzde 50’si oranındaki katkı payını, ayni katkıyı ve toplam tutara ait Katma Değer Vergisi’nin tamamını kendi öz kaynaklarından karşılayacak. Başvuru şartları hafifletilmiştir ve hibe için gerçek ve tüzel kişiler tarafından başvuru yapılabilecektir.