Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden iki yıl geçti. Ne yaralar sarılabildi ne de bölgede hayat normale döndü. Yaşanan acı gerçekler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na bağlı çalışan İletişim Başkanlığı’nın hazırladığı bir kitapta ortaya çıktı. Kitap, iktidarın bu süreçte yaptıklarını anlatıyor ancak daha çok söz verdikleri halde yapamadıkları dikkat çekiyor.
İletişim Başkanlığı, depremin ikinci yılı için “Asrın Felaketinin 2. Yılı: İnşa ve İhya Çalışmaları” adlı 606 sayfalık bir kitap yayınladı. Kitap, dünyadaki büyük depremlerin örnekleriyle başlıyor. Ancak can kaybı sayısı konusunda dahi net rakam verilemedi. Kitapta, “...50 binin üzerinde can kaybına...” ifadeleri yer aldı.
606 sayfalık kitabın 164’üncü sayfasında iktidarın iki yılı boşa geçirdiğini anlatan dikkat çekici ifadeler bulunuyor. Kitaba göre, konteyner kentlerde şu anda 651 bin 958 kişi yaşıyor. Bu konuda kitapta şöyle denildi: “Bugün geldiğimiz noktada 397 konteyner kent ve 212 bin 529 konteyner kurulumu gerçekleştirilmiştir.”
Kitapta, “Büyük bir afetin neden olduğu yıkımı tamir etmek ve yaraları sarmak elbette kolay olmadı” ifadeleri yer alıyor. 2023 ve 2024 yıllarında bu amaçla toplam 2.6 trilyon TL, bugünkü kurla 75 milyar dolar tutarında harcama yapıldığı belirtiliyor. 2025 yılı bütçesinde de deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için toplam 584 milyar TL ayrıldığı ifade ediliyor.
Görüldüğü gibi deprem için son iki yılda 75 milyar dolar harcandığı itiraf ediliyor. Ancak 75 milyar dolar harcandığına göre neden yüzbinler hala konteynerde yaşıyor sorusunun cevabı yok. Bu durum, bölgedeki acil ihtiyaçların hala karşılanmadığını gösteriyor.