Halkbank, 2024 yılının sonunda aktif büyüklüğünü bir önceki yıla göre yüzde 37 oranında artırarak 3 trilyon lira seviyesine ulaştırdı. Banka, toplam kredi hacmini yüzde 21 artışla 2,3 trilyon liraya çıkarırken, toplam mevduatını ise yüzde 27 oranında artırarak 2,4 trilyon liraya yükseltti. Özkaynakları da yüzde 19 artarak 152,6 milyar lira seviyesine geldi.
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, 2024 yılı boyunca küresel ekonomide yaşanan para politikalarına ve jeopolitik gelişmelere rağmen, Türkiye'nin ekonomik dayanıklılığının arttığını belirtti. 'Bu dönemde, dezenflasyon süreci devam ederken, Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesinin azalma eğilimi güçlenmiş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) rezervleri rekor seviyelere ulaşmış, kredi risk primimizin (CDS) Şubat 2020'den bu yana ilk kez 250 baz puanın altına gerilemiş ve bu süreçte ihracatımız da 2023 yıl sonuna göre yüzde 2,4 artışla 262 milyar dolara ulaşmıştır.'
Arslan, cari açığın beklentilerden daha hızlı iyileştiğini ve dış finansman ihtiyacındaki azalışın Türkiye ekonomisinin yeniden dengelenme sürecini desteklediğini vurguladı. Ekonomi yönetimi tarafından uygulanan Orta Vadeli Program (OVP) ve 12. Kalkınma Planı çerçevesinde atılan başarılı adımların bu olumlu gelişmelerin temelinde yer aldığını ifade etti.
Halkbank, 2024 yılında KOBİ’lere ve esnafa yönelik finansal desteklerini artırarak sektördeki lider konumunu sürdürdü. Osman Arslan, “Değişen dinamiklere uyum sağlayarak, esnafın, KOBİ'lerin ve girişimcilerin beklentilerini karşılayan finansal destekler sunduk.” dedi. 2024 yılı sonunda esnaf kredilerinin KOBİ kredileri içindeki payı yüzde 37 olup, kredili esnaf sayısı 802 bine ulaştı.
Esnaf kredi büyüklüğü ise 2023 sonuna göre yüzde 13 artışla 266 milyar liraya ulaştı. Ticari nitelikli nakdi krediler içindeki KOBİ kredilerinin payı yüzde 57 olurken, 728 milyar liraya ulaşan KOBİ kredileri ile yüzde 16'lık pazar payı ile KOBİ kredilerinde sektör lideri olmaya devam ettiklerini belirtti.
Halkbank, kadın ve genç girişimcilere sağladığı finansman desteği ile dikkat çekti. Osman Arslan, “Kadın Girişimci Kredi Destek Paketi ile 2021'den bu güne yaklaşık 250 bin kadın girişimciye toplamda 82 milyar lira finansman desteği sağladık.” dedi. Kadın girişimcilerin kullandığı kredilerin yaklaşık yüzde 40'ını tek başına sağladıklarını ifade etti.
Halkbank, yalnızca finansal destek sağlamakla kalmayıp girişimcilerin eğitim, rehberlik ve markalaşma süreçlerine de katkıda bulunarak, kadınların iş dünyasında daha güçlü bir yer edinmesine olanak tanıdı. Genç girişimcilere yönelik desteklerini de artıran banka, 2021 yılından bu yana 193 bin girişimciye ulaşarak toplamda 29 milyar lira kredi desteği sağladı.
Osman Arslan, dijital bankacılık alanındaki gelişmelere de değinerek, Halkbank’ın müşteri odaklı yenilikçi çözümler sunmaya devam ettiğini belirtti. Yaz aylarında faaliyete geçmesi planlanan ve faizsiz finans prensiplerine uygun hizmet verecek olan Halk Dijital Katılım Bankası AŞ. ile düşük operasyonel maliyetler sunmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Halkbank, yenilikçiliği teşvik eden ve sürdürülebilir finansman modelleri geliştiren projelere öncülük etmeye devam etti. Orta Vadeli Ekonomi Programı ile uyumlu bir şekilde hareket eden banka, dijital bankacılık alanında önemli adımlar atmayı sürdürüyor.
Halkbank, 2025 yılında da toplumun her kesimine yönelik finansal çözümler geliştirmeye odaklanacağını açıkladı. Osman Arslan, 'Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 'Aile Yılı' olarak ilan edilen 2025'te de tüm imkanlarımızla toplumumuzun her kesiminin yanında yer almaya devam edeceğiz.' dedi.
Bu kapsamda, 'Hayatın Her Evresinde, Ailenizin Yanında' mottosuyla 'Halkbank Ailem' çatısı altında sundukları çeşitli ürünlerle ailelerin finansal yükünü hafifletmeyi hedeflediklerini belirtti. Evlilik Kredisi, Hayata Merhaba İhtiyaç Kredisi gibi ürünlerle geniş bir yelpazede hizmet sunmayı amaçlıyorlar.